Superfoodshuis.be wordt beoordeeld met een 9.3
10
Lees de 241+ reviews

Maca

Maca staat ook wel bekend onder de naam Lepidium meyenii oftewel Peruaanse ginseng. Deze tweejarige plant groeit in het Andesgebergte van Peru. De maca plant groeit op zeer grote hoogten en is daarbij een van de hoogst groeiende eetbare planten ter wereld.

De plant behoort tot de knolgewassen. Vooral de maca wortels worden veel verkocht vanwege hun geneeskrachtige werking. Bovendien bevat maca poeder een grote hoeveelheid aan belangrijke vitamines en mineralen.

Maca poeder en wortel

Al duizenden jaren lang gebruiken de indianen deze wortel vanwege de hoge voedingswaarde en de geneeskrachtige werking. Eeuwen later kreeg een Spanjaard de maca in ruil voor zijn hulp. In 1572 werd pas echt duidelijk hoe gezond maca is, en toen werd maca op grote schaal geruild tegen andere goederen of diensten.

Maca poeder draagt bij tot verhoging van het libido en om die reden mochten krijgers geen maca gebruiken wanneer ze een stad hadden veroverd. De veiligheid van de vrouwen moest immers gegarandeerd worden. Nog steeds zien we de vele positieve effecten van maca. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen het gebruiken. In Nederland en België is het vrij verkrijgbaar.

Waarvoor wordt maca gebruikt?

De maca wordt gekweekt op het Junin plateau van de centrale hooglanden van Peru. Er worden geen chemicaliën zoals meststoffen of pesticiden gebruikt, waardoor het een zuiver biologisch product is. De wortels worden zorgvuldig bij een lage temperatuur. Vervolgens wordt ze ook bij lage temperaturen gemalen. Zo blijven de voedingsstoffen goed behouden. Het resultaat is zuiver maca poeder, dat tot de superfoods berekend wordt.

Het wordt gebruikt door zowel sporters als door vrouwen die zwanger willen worden of in de overgang zijn. Maar ook mensen met voedingstekorten gebruiken maca poeder.

Maca poeder

De voordelen van maca poeder

Maca poeder kan helpen met een optimale zuurstofopname in het bloed. Dit zorgt weer voor een beter uithoudingsvermogen. Niet voor niks gebruiken sporters vaak maca poeder. Vrouwen in de overgang of vrouwen die zwanger willen worden hebben ook baat bij deze poeder. Maca poeder zorgt voor een goede balans tussen hormonen. Daarnaast kent maca nog vele gezondheidsvoordelen. Zo kan et helpen bij het verkrijgen van een optimale bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ideaal voor mensen die te maken hebben met een te hoge bloeddruk of last hebben van diabetes.

Over het algemeen kan gezegd worden dat maca poeder bijdraagt aan een langere levensduur, een betere vruchtbaarheid en een groter uithoudingsvermogen. Maca poeder bevat ook een grote hoeveelheid vitamines waaronder B1, B2, C en E. Dit zijn ook antioxidanten die gifstoffen in het lichaam afbreken. Dit kan ernstige ziektes voorkomen. Ook bevat het calcium, magnesium, natrium, ijzer, zwavel, koper, zink en selenium. Deze mineralen kunnen het immuunsysteem versterken en geven de gebruiker meer energie. Ook kan maca een positief effect hebben op de concentratie en het geheugen.

Mogelijke bijwerkingen

Het wordt afgeraden om maca te gebruiken wanneer je last hebt van nierproblemen of een bloedstollingsstoornis. Een mogelijk bijwerking kan schildkliervergroting zijn. Ook kan maca voor een wisselwerking met andere medicijnen zorgen. Het mag daarom niet zomaar bij alle medicijnen gebruikt worden. Bij twijfel raadpleeg je best steeds je behandelende arts.

Verantwoord gebruiken van maca poeder

Maca poeder kan dagelijks gebruikt worden. Wie dit doet, kan het beste gedurende 3 weken dagelijks wat maca innemen en dan 1 week geen poeder nemen. Hiermee wordt er een optimaal effect bereikt. De aanbevolen dagelijkse dosering bedraagt 1 tot 2 theelepels per dag. Maca poeder smaakt lekker in smoothies, in notenmelk of in vruchtensappen. Ook kan het door de yoghurt geroerd worden. Maca poeder heeft een zoete smaak die doet denken aan noten. Probeer maca ook eens met andere voedingsmiddelen te combineren. In combinatie met cacao is maca ook erg lekker. Rauwe cacao is bovendien ook een superfood, waardoor deze twee elkaar versterken.

  Bezig met laden...
Deze website gebruikt cookies om informatie op uw computer op te slaan. Lees meer hier.